Gyöngyök - Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. > Csoportjaink > Gyöngyös Város Barátainak Köre

Gyöngyös Város Barátainak Köre

Vezető: Bekecs Andrea
Telefon: +36/ 70 432 5772
E-mail: gybarati2003@gmail.com

Gyöngyös Város Barátainak Köre 2003. évben alakult, az alapszabályban megfogalmazott célja a gyöngyösi lakosok, a Gyöngyösről elszármazottak és a Gyöngyöst szerető emberek város iránti kötődésének erősítése.

Kiemelt célja a Baráti Körnek Gyöngyös város szellemi, kulturális, sport, épített örökség, turisztikai és egyéb értékeinek megbecsülése, gyarapítása, határon túli magyar-magyar (testvérvárosi) kapcsolat ápolása.

Az egyesület nemcsak tevékenységében, hanem taglétszámában is meghatározó civil közössége Gyöngyös városnak, ezt ismerte el 2016-ban a képviselő-testülete „a város életében betöltött kiemelkedő kulturális és társadalmi tevékenységéért” Pro Civitate kitüntetéssel.

A Baráti Körhöz köthető a városnapon megrendezésre kerülő XIX. Századi Piac. Az egész napos rendezvény hagyományőrző felvonulással a Mátra Múzeum elől indul látványos korhű ruhákban és népviseletben. Vásározók és kézművesek töltik be a Fő teret, művészek, civilek és óvodák, iskolák adnak elő kulturális műsorszámokat.

Múzeumi Zenés Délutánok címmel programot, koncert sorozatot szervez az egyesület 2009. év óta minden nyáron és ősszel a Mátra Múzeum kertjében, illetve nagytermében.

Amit a Zenéről tudni kell című zenetörténeti ismeretterjesztő programsorozatot 2015. óta szervezi az egyesület. Állandó előadó és zenei szerkesztője a rendezvényeknek, egyesületünk elnökségének tagja, Gyöngyös Város Kultúrájáért díjjal kitüntetett, városi zeneiskola nyugalmazott igazgatója, zenetanár és karnagy Bolyky József.A programsorozat céljaa zene népszerűsítése, a hangszerek bemutatása zenei műveken keresztül, ami hozzájárul ahhoz, hogy ne csak egy szűk réteg, hanem a lakosság szélesebb rétege megismerje a klasszikus zenétől a népzenéig a zene minden műfaját. A rendezvénysorozattal kiszélesítette az egyesület a város zenei életének palettáját, népszerűsítve a klasszikus zenét, hangszerek bemutatásával, társművészetek érintésével. Az előadás kifinomultan és ösztönösen alkalmazza a zene befogadó nevelésének alternatív eszközeit, a koncert-pedagógia elemeit. Az elmúlt években bemutatásra került minden zenei korszak és nagy mesterei, műveik, a korszak hangszerei, képző és építészeti jellegzetességei.

A várossal közös rendezvénysorozattá vált az Operagála. Egyesületünk 2015. évben a Magyar Opera Napján az opera műfaj népszerűsítésében munkálkodó Miller Lajos Liszt Ferenc és Kossuth díjas operaénekes zenei kultúráért indított missziójához csatlakozott. Világhírű operaénekesek közreműködésével bemutatásra kerültek Gyöngyösön Erkel Ferenc Bánk bán című nemzeti opera népszerű részletei. Ez a sikeres előadás alapozta meg azt, hogy hagyományosan megrendezésre kerül az Operagála Gyöngyösön, fellépői a Magyar Állami Operaház művészei, országos és világhírű sikereket elért művészek, a rendezvény keretében lehetőséget kaptak a bemutatkozásra helyi művészek – 2021-ben Domoszlai Sándor és Koczka Tamás – és énekkarok is. A rendezvény legnagyobb támogatója a Magyar Művészeti Akadémia. A rendezvény jótékonysági célt is szolgált.

Elkötelezett híve az egyesület az olimpiai mozgalomnak, felvállalta annak népszerűsítését a városi ifjúság és a teljes lakosság körében: a sport népszerűsítése érdekében sportvetélkedőket, előadásokat, olimpikon közönségtalálkozókat és sportkiállításokat szervezünk. 2021-ben a Tokiói Olimpia után a Paralimpián eredményesen szereplő Lévay Petra közönségtalálkozóin vettünk részt.

Tagja az egyesület a Magyar Olimpiai Akadémiának. Kiemelt célunk Gyöngyösön Sportmúzeum megvalósítása

Helyi közösség akkor tud állandóan működni, ha a tagságot megmozgató évente ismétlődő hagyományos rendezvényei is vannak. Ilyenek: a disznóvágás és disznótor, Márton napi libavacsora és újbor kóstoló, évzáró karácsonyi ünnepség.

Gyöngyös Város Baráti Körének több tagja, több emlékezetes rendezvénye beírta magukat a város polgárainak, a résztvevők és érintettek emlékezetébe, öregbítették és öregbítik Gyöngyös hírnevét.

Kapcsolattartó: dr. Bekecs Andrea elnök

GYÖNGYÖS VÁROS BARÁTAINAK KÖRE

Székhely: 3200 Gyöngyös, Barátok tere 3.

Levelezési cím: 3200 Gyöngyös, Tüzér utca 3.

Telefon: +36/ 70 432 5772

e-mail: gybarati2003@gmail.com

Közhasznú egyesület nyilvántartási száma:10-02-0001720

Adószáma: 18586596-1-10

Pénzforgalmi jelzőszáma: 11994600-06432036-10000001

Számlavezető pénzintézet: ERSTE Bank

Honlap: www.gyongyosbaratikor.hu

Facebook: Gyöngyös Város Barátainak Köre

Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. © 2024