Gyöngyök - Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. > Csoportjaink > Shinju Dojo Gyöngyös

Shinju Dojo Gyöngyös

Vezető: Boros Csaba
Telefon: +36-20/310-7792
E-mail: rosininja@gmail.com

A Bujinkan-t, vagyis az „Isteni harcos csarnokát”, mint szervezetet Dr. Masaaki Hatsumi hozta létre. E szervezet keretein belül nem egy stílus anyaga kerül oktatásra. Hatsumi nagymester 9 különböző – 6 szamuráj és 3 ninja – harcművészeti iskola első számú mestere. A szamurájok és a ninják, koruk legképzettebb harcosai voltak. Az egykor csatatereken kipróbált és alkalmazott harci rendszerek, mára már hatékony önvédelmi formává alakultak, értve ezalatt a támadó lefegyverzését, harcképtelenné tételét, rögzítését. Az edzéseken nem csak a tradicionális japán fegyverek használatát, és az ellenük való védekezést sajátíthatják el a tanulók, hanem a napjainkban használt eszközök elleni védekezés is az oktatás részét képezik.

A rendszerben nagyon fontos, hogy a tanuló az értelem, a test és a szellem összeolvasztásán dolgozzon.

Hatsumi szerint fontos a „harcos szív” kifejlesztése. A harcos szív nem egy gyűlölködő, bosszúálló szívet jelent. Ellenkezőleg! Az igazi harcos szíve tiszta, mint a hegyi forrás vize! A tiszta szív az edzés igazi helye. A tiszta szív teszi lehetővé, hogy felülemelkedjünk jón, rosszon, életen, s halálon, győzelmen vagy veszteségen, jó szerencsén és balsorson.

Amit oktatunk nem sport, egy életforma. A tanultakat nem csak a teremben, ha nem az élet minden pillanatában tudnunk kell alkalmazni. A cél nem mások legyőzése. A cél – mely talán az egyik legnehezebben megvalósítható dolog a világon – önmagunk legyőzése. Aki önmagát legyőzi, annak számára megszűnik a harc élete minden területén!

Shinju: a név választásában Japán utam során kaptam segítséget. Olyan nevet kerestünk, melyben Gyöngyös város nevére lehet asszociálni. A shinju azt az igazgyöngyöt jelenti, amely a kagyló belsejében fejlődik, úgy mint lényünk belsejében a legmélyebb, valódi bölcsesség.

A csoport 17 éve alakult, edzéseinket a Mátra Művelődési Központban tartjuk.

Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. © 2024