Gyöngyök - Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. > Csoportjaink > Vízöntő Önismereti Kör

Vízöntő Önismereti Kör

Vezető: Patkós Magdolna
Telefon: +36 37 370177; +36 30 2140919
E-mail: patkos.magdi@gmail.com

Vízöntő Önismereti Kör

 „…módodban van, hogy az örök lényed s nem a
folyton-változó egyéniséged vezessen…”

Weöres Sándor: A teljesség felé

A Vízöntő Önismereti Kör azzal a céllal jött létre 2013 november 21-én, hogy segítséget nyújtson azoknak az embereknek, akik szeretnék megismerni önmagukat, és általa a létezés teljességét.

Miért Vízöntő? A szó utal arra a korra, amelyben most élünk, és amely sorsdöntő változásokat hozhat életünkben. Hozhat azok számára is, akik rohanó világunkban képesek a lényeget megtalálni önmagukban és környezetükben.

Mert hiszem, hogy igazi változást csak azáltal remélhetünk, ha képesek vagyunk mi magunk is megváltozni. Ez pedig csak a mély önismeret révén lehetséges.

Miért Kör? A kör a teljesség szimbóluma. Aki elszántan belevág az önismereti fejlődésbe, az nem kevesebbet céloz meg, mint épp a teljességet.

Ezen az úton pedig válaszokat találunk az élet alapvető kérdéseire: Ki is vagyok én valójában, mi az életem értelme, célja, mi az életfeladatom, honnan jöttünk, hová tartunk? Hogyan teremthetem meg a belső békét, a harmóniát önmagamban? Hogyan érhetem el az igazi boldogságot?

Mindezekre a kérdésekre a „tiszta forrásból”, az eredeti kinyilatkoztatásokból, azokra épülő filozófiákból, a hagyományokból, azok lelki – gyakorlati útmutatásaiból merítjük a témáinkat, a lelki-szellemi gyakorlatainkat. „Aki a forrásvidéken jár, mindig ugyane virágokból szedi csokrát.” Weöres Sándor

A jóga alapját, szellemi hátterét az ötezer éves indiai bölcseleti rendszer, a védikus hagyomány képezi, amely egy komplex, az emberi élet szinte minden területét átható tudomány, talán a maga nemében az egyetlen a világon, amely sosem szakadt meg, folytonosságát a mai napig megőrizte.

E bölcselet gyakorlati útja a jóga, amely egy átfogó, terápiás, még inkább megvilágosító rendszer, amely magába foglalja a fizikai test, az érzelmek, az elme és az emberi kapcsolatok tudatosítását és ellenőrzését. Lényege az ember tudatának és a világgal való kapcsolatának megváltoztatása.   

Ahogy fejlődünk a belső úton, ezzel párhuzamosan másképp viszonyulunk a külső környezetünkhöz is. Izgalmas felfedezése önmagunknak és világunknak.

Három alkalommal szerveztünk jóga önismereti tábort, elsőként a Börzsönyben Szokolyán, másodszor a Cserhátban Hollókőn, harmadszor a Három Kincs Völgyében.

Két alkalommal hívtunk külső előadót, Bakos Attila író, filozófust.

Ő mondja, hogy aki foglalkozik a védikus filozófiával, a jógával, az előbb-utóbb a magyarság őstörténetével is találkozik.

Foglalkozunk a Vízöntő Önismereti Körben saját identitásunk felfedezésével, megtalálásával. Ez pedig a ránk hagyatékozott műveltség tanulmányozásával lehetséges.

Magyarnak születni óriási ajándék. Azt is jelenti, hogy génjeinkben őrizzük az őseinktől örökölt tudást, kultúrát. Ám, hogy ehhez hozzáférjünk, komoly utánajárást igényel, de megéri. Az a műveltség, amelyet a mai napig megőriztek hagyományaink (ősi népdalaink, balladáink, meséink, táncaink, tárgyi népművészetünk, nagy költőink, íróink, művészeink, stb.) olyan erkölcsi tartást, olyan világképet, világról szóló tanítást ad, amelynek összefoglaló folytatását a Jézusi tanításokban lelhetjük meg.

A kereszténység nagy ünnepei előtti időszakban Jézus tanításait is megidézzük.

Foglalkoztunk, foglalkozunk a nagy világvallásokkal, azok ősi gyökereivel, a sumér, a védikus, az ősi egyiptomi tanításokkal, és azokból átszűrődő folytonosságokkal a ma is létező világvallásokban.

Klasszikus Hatha jóga – Reggeli és esti jóga foglalkozások

Mivel a jóga rendszer hatékonysága éppen komplexitásában van, ezért 2016. áprilisától nemcsak elméleti jógát, hanem gyakorlati hatha jóga foglalkozásokat is tartok.

 „A hatha-jóga a jógának az az ága, mely egy sorozat testhelyzetet alkalmaz minden izom és ín nyújtására, erősítésére, melyek megrövidülhettek, összehúzódhattak a mentális feszültségek és hibás testtartás hatására. “

Jótékony hatásai: stresszkezelés, az elme lecsendesítése, egészségmegőrzés, állóképesség javítása, ideális testsúly kialakítása, energiaszint növekedés, reális önértékelés, önbizalom, béke, elégedettség, tartós boldogság!

Bepillantás a jóga teljes rendszerébe: ászanák (testhelyzetek), pránajáma (légzőgyakorlatok), jógikus mélyrelaxáció (jóga nidrá), meditáció, a jóga erkölcsi alapjai, egy kis jóga pszichológia, filozófia.

A pránajáma gyakorlatok olyan módszerek, amelyekkel feléleszthető, aktiválható és szabályozható a prána, az életenergia, hogy átlépjük a hétköznapi határainkat s egy magasabb szintű energiarezgést teremtsünk meg.”

     „A jóga nidrá a teljes fizikai, mentális és érzelmi ellazulás elősegítésének egy

     szisztematikus módszere. „ Svámi Satyananda Saraswati

Minden korosztály számára javasolt!

 A foglalkozásokra kérlek, kényelmes ruházatban gyere. Ha lehetséges, hozz magaddal jóga matracot, és takarót a jóga nidrához (esetleg kispárnát a fejed alá). Lehetőleg a foglalkozás után étkezzél, előtte legalább 2-3 órával ne egyél!

Képzettségeim, tanulmányaim (nem teljes):

Történelem-ének-zene szak –Tanárképző Főiskola Eger

Népművelés szak – Eötvös Lóránt Tudományegyetem BTK

Ezotéria területén: Bistey Zsuzsa, Rudolf Steiner, Várady Tibor, Szabó Judit, Bakos Attila és mások előadásai, tanításai.

Többféle alternatív gyógyítási módszer, terápia…

2012. szeptemberétől nyugdíjasként folytatom tanulmányaimat, gyakorlataimat.

2015. május 30-án szereztem meg a Jóga pszichoterápia és életmód tanácsadó OKJ-s képesítésemet a Narada Akadémián.

2015 szeptemberétől pedig az erre épülő 2 éves Brahmana képzőre jártam, amit 2017 júniusában be is fejeztem, így okleveles Védikus bölcsész lettem.

Ugyanekkor vizsgáztam jógából is, így okleveles Hatha jóga oktató is vagyok.

2018 márciusától Szellemsebész/Pszichotronikus tanulmányokat, gyakorlatokat folytatok.

A Vízöntő Önismereti Kör foglalkozásai kéthetente vannak.

Reggeli jóga órák: minden csütörtökön 8 órától fél 10-ig az MMK Muharay termében.

Esti jóga órák: minden hétfőn 18.15- 19.45-ig az MMK Szívós József termében.

Szeretettel várlak a foglalkozásokon!

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeimen tudsz!

Patkós Magdolna

A Vízöntő Önismereti Kör vezetője
Jóga pszichoterápia és életmód tanácsadó
Hatha jóga oktató
Védikus bölcsész

Elérhetőségeim:

Telefon: +36 37 370177, +36 30 2140919

Email: patkos.magdi@gmail.com

https://www.facebook.com/magdolnajulianna.patkos.7

https://www.facebook.com/MagdolnaJulianna

Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. © 2024