Gyöngyök - Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. > Csoportjaink > Bányász Kultúráért Alapítvány Fúvószenekara

Bányász Kultúráért Alapítvány Fúvószenekara

Vezető: Juhász András
Telefon: +36 20 992 5873
E-mail: badibacsi@gmail.com

A Bányász Kultúráért Alapítvány Fúvószenekara 1945-ben alakult Petőfibányán. Nem sokkal később a Mátraaljai Szénbányák Központi Zenekara néven vált ismertté országszerte. A bányavállalat felszámolása után 1997-ben költözött a zenekar Gyöngyösre.

Az együttes napjainkra jelentősen megfiatalodott, tagjai jórészt zeneiskolás diákok, egyetemisták, fiatal dolgozó felnőttek,  de velük vannak még páran a régi bányászzenészek közül is, így biztosítva a hagyományok folyamatos átadását. Noha székhelyül Gyöngyöst választotta a zenekar, tagjai közt megtalálhatók petőfibányai, hatvani, parádi, recski, siroki, vámosgyörki, gyöngyössolymosi, budapesti, egri zenészek is. Jó kapcsolatot ápolnak a régió többi fúvószenekarával, gyakorta lépnek fel közös hangversenyeken.

Művészeti tevékenységüket Heves Megye Önkormányzata a „Heves megyéért” kitüntetéssel, Gyöngyös Város Önkormányzata „Pro Civitate” díjjal ismerte el. A zenekar 2010-ben ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. Ez alkalomból az együttes, és karnagya is megkapta a Bánya, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete elnökségének művészeti nívódíját.

A zenekar művészeti vezetője, karnagya Juhász András.

Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. © 2024