Gyöngyök - Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. > Csoportjaink > Cantare Kóruscsalád

Cantare Kóruscsalád

Vezető: Józsa-Kalocsai Mária
Telefon: 0630/407-8318
E-mail: ariakalocsai@gmail.com

A Cantare Városi Vegyeskar 1977-ben alakult. A kórus karnagya Kalocsainé Csillik Mária és Józsa-Kalocsai Mária. 1981-ben az énekkart hivatalosan is bejegyezték és így Gyöngyös város kórusa lett. A kórus 2017-ben ünnepelte megalakulásának 40. évfordulóját.

Ezidő alatt a kórus számtalan fellépésnek tett eleget, és versenyen vett részt külföldön (Csehország, Finnország, Málta, Franciaország, Anglia, Németország, Erdély) és Magyarországon (Budapesti Kodály Zoltán Nemzetközi Kórusverseny, és a Pedagógus Kórusok Országos Társasága által különböző városokban szervezett és koordinált Országos Kórustalálkozók, és a KÓTA rendezvényein).

Többször készült önálló rádiófelvétel a kórussal a Magyar Rádió Stúdiójában, négy önálló CD lemeze készült, és más közös városi kiadvány hanganyagában is helyet kapott.

1995-ben a Gyöngyös városa PRO CIVITATE díjjal jutalmazta a kórus tevékenységét.

Rendszeres résztvevői az „Éneklő Magyarország” elnevezésű országos kórusminősítő rendszernek, ahol legutóbb, 2015 novemberében maximális pontszámmal „Fesztiválkórus” fokozatot ért el.

A kórus repertoárja igen széles skálán mozog, műsoron vannak orosz, ortodox kórusművek mellett reneszánsz darabok, barokk, klasszikus és romantikus kórusművek mellett számtalan XX. és XXI. századi magyar zeneszerző kórusművei is. Az énekkar létszáma kb. 40 fő.

Próbáit minden héten hétfőn 17.00-19.00 között és szerdánként 17.30-19.30 között tartja a Művelődési Ház Harmónia Termében.

A Cantare Kamarakórus a Cantare Városi vegyeskar tagjaiból alakult 2018-ban. E csapat énekesei párhuzamosan mindkét kórus szakmai munkájában folyamatosan részt vesznek. Tagjainak száma 20-23 fő. Repertoárjukon főleg XXI. századi kórusművek szerepelnek, a világ minden táján ma is élő zeneszerzők alkotásaiból. Az érdekes, többszólamú hangzást szerető tagjaik nem ritkán 12-18 szólamú kórusműveket szólaltatnak meg. Karnagyuk Józsa Kalocsai Mária. Próbáikat egyedi szervezés alapján tartják heti rendszerességgel.

A két aparát alkotja a Cantare Kóruscsaládot.

Elérhetőségek:

Józsa-Kalocsai Mária

mariakalocsai@gmail.com

0630/407-8318

Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. © 2024