Gyöngyök - Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. > Csoportjaink > Cantus Corvinus Vegyeskar

Cantus Corvinus Vegyeskar

Vezető: Holló Erzsébet
Telefon: +36 30 539 9211
E-mail: hollo62@citromail.hu

A Cantus Corvinus Vegyeskar 1983-ban alakult Holló Erzsébet vezetésével. A kórus baráti társaságként indult és azzá is vált. A rendszeres heti kétszeri próbák, a közös fellépések, a már hagyománnyá vált hangversenyek, a kórustáborok, a külföldi cserekapcsolatok, a közös nyaralások erősítik a kórustagok összetartozását.

A kórus rendszeresen fellép Gyöngyös város rendezvényein. Jó kapcsolatot alakított ki közös művek bemutatása során a Gyöngyös városban működő  Vidróczki néptáncegyüttessel, a Musica Mansueta Kamarazenekarral, a Pátzai János Zeneiskola tanáraival. 

 A Cantus Corvinus a kórusirodalom minden területét bejárták a gregorián zenétől, a nagy klasszikus alkotásokig. A Gyöngyösi Musica Mansueta zenekarral több oratorikus művet mutattak be Európa több városában. Külön öröm a kórus számára, ha magyar és kortárs zeneszerzők műveit is énekelhetik. Külföldi útjaikon és itthoni szerepléseken is mindig sikert arattak a magyar népdalfeldolgozásokkal. A kórustól a könnyűzenei alkotások bemutatása sem idegen.

Testvérkórus kapcsolatot alakítottak ki több Európai ország kórusaival: határon túli magyar, Erdélyi, Kárpátaljai, Vajdasági, Szlovák kórusokkal, valamint énekelt a kórus Osztrák, Olasz, Dán, Francia, Német, Lengyel, Bolgár, Horvát városokban.

A kórus többször kapott meghívást a Gyöngyös környéki községek rendezvényeire, kórushangversenyt adtak Detk, Galyatető, Gyöngyöshalász, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Rózsaszentmárton, Mátrafüred, Visonta községekben.

A kórus három évenként részt vesz országos minősítésen,

2010. évben a legmagasabb minősítésüket az Ars Maior fokozatot érték el.

A kórus kitüntetései:

1994. évben elsőként kapta meg Gyöngyös Várostól a Pro Civitate kitüntetést,

2001. évben a Heves Megye Kultúrájáért kitüntetést.

2012. évben megkapták a Megyei Príma Díjat.

A kórus karnagya: Holló Erzsébet nyugdíjas ének szakos tanár,

1974-2012 között a Berze Nagy János Gimnázium Muzsikus Céh Leánykarának, Gyermekkarának és Vegyeskarának karnagya volt.

1983 óta a Cantus Corvinus Vegyeskar karnagya.

Kitüntetései:

1998. Gyöngyös Város érdemes Pedagógusa kitüntetés

2010. Gyöngyös város díszpolgára, Pro Civitate kitüntetés

A kórus zongorakísérője: Butykáné Bágyi Judit, nyugdíjas zongoratanár

Kitüntetése:

2008. Gyöngyös Város érdemes Pedagógusa

A Kórus szólistái: Bakos Kisgéczi Éva, Barta Enikő, Butyka Géza, Dér Ágnes,  Grébecz Katalin, Holló Ildikó, Lisztik János, dr. Nagy Ákos, Tóth Péter

Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. © 2024