Gyöngyök - Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. > Csoportjaink > Egyedülállók, Függetlenek Klubja

Egyedülállók, Függetlenek Klubja

Vezető: Tóth Istvánné
Telefon: 30/325-6708

Az Egyedülállók, Függetlenek Klubja 1987 novemberében alakult, az akkori Művelődési Ház igazgatója, Baranyiné Szilágyi Erzsébet vezetésével. A sok elfoglaltsága miatt karácsony után átadta a klub vezetését 1988 jan. 1-vel, az akkori létszám 18 fő volt.

Egy év elteltével 70 fő, pár év múlva 100-120 fő között mozgott a tagok száma. Ehhez hozzá járult, hogy ez volt az az idő, amikor nagyon sok munkahely megszűnt. Az állás nélkül maradt emberek nehezen viselték, hogy nincs szükség a munkájukra, személyükre. Ez nagymértékben kihatott párkapcsolatukra, családi életükre. Türelmetlenség, viták, veszekedések és sajnos sok helyen családok szétválásához vezetett a megtört emberek helyzete. A megváltozott életüket nehezen tudták kezelni a problémákat alig vagy egyáltalán nem tudták megoldani. Tudjuk, idő kell ahhoz, hogy új szakmát tanuljanak, vagy új munkahelyet találjanak. Nem találtak, mert akkor nem is nagyon volt megoldás. A gyengék italhoz nyúltak vagy idegproblémákkal küszködtek, míg az erősebbek igyekeztek megoldást, segítséget keresni. Sokan így jutottak el a klubunkba. Itt tudták mindenki hasonló gonddal, problémával küzd. Mivel nem volt nemre, rangra, politikai vagy vallási kikötés egyre könnyebben mertek őszintén beszélni problémáikról.

Sokaknak sikerült állást, albérletet szerezni, esetleg jogi vagy orvosi segítséget nyújtani. A városban élő G. Molnár Ferenc újságíró egyik cikkében azt írta a klub egy egyszemélyes jótékonysági intézmény.

Először heti 1 alkalommal találkoztunk (szerda délután), majd a nagy létszámra való tekintettel heti két alkalommal szerda és szombat volt a találkozás ideje.

Az évek során egyre családiasabb légkör alakult ki, ami a mai napig is tart. Ez a legnagyobb vonzereje a mai napig klubunknak. Rádöbbentem, hogy azok az emberek, akiket ennyi baj gond terhel a legjobb segítség ha ők maguk segíthetnek másokon. Reálisabban mérik fel saját gondjaikat és hogy ők hogyan lábaltak ki ezekből. Ők már tudták, hogy a klub közösségi ereje a megértés meghallgatás mennyit segíthet.

Ezzel a nagyszerű csapattal sikerült az országban elsőként megszerveznünk városunkban az Egyedülállók Nagykarácsonyát Nyugdíjas és kiskeresetű emberek részére. Ebben segítségünkre voltak a városban működő vállalatok, gyárak, üzemek és azok vezetői, szakszervezeti titkárai. Ezt 10 éven keresztül csináltuk lelkesen.

A színházteremben kedves műsort szerveztünk a házban működő csoportokkal együtt, amely mindig színvonalas volt. Sok embernek ez volt a KARÁCSONY. Ezt a visszajelzésekből tudjuk, ha a piacon vagy boltban felismertek, személyesen köszönték meg a szép karácsonyi műsort és a csomagot.

Míg a kezdetben a klub életében a beszélgetés volt a legfontosabb, később már társasjáték, römi, sakk, szellemi vetélkedő, uzsonna, sőt volt, hogy előadókat hívtunk: orvosokat, szakácsot, fodrászt, hogy az aktuális érdeklődést kiegészítsük.

Ahogy a munka, a magánéleti gondok kezdtek helyre állni, sokat jártuk a Mátrát: kirándulások, csurdítás, főzés a szabadban, hiszen fiatalok voltunk. Majd az ország nevezetességeit kerestük fel. Ezután már külföldre is eljutottunk. Csatlakoztunk az OTTHON EURÓPÁBAN csoporthoz, és így sokan sok helyre eljutottunk. Önellátó voltunk és olcsó szálláshelyeket kerestünk.

Ma már elhaladt az idő fölöttünk, van aki 20-25 éve a tagunk. Sajnos már sokat elköltöztek az örök élet országába, de soha nem feledjük őket. Minden évben, aki itt van eltemetve meglátogatjuk vagy gyertyagyújtással emlékezünk.

A városban ma már sok klub működik, ami nagyszerű dolog, hiszen kisebb csoporttal alaposabban lehet foglalkozni, odafigyelni. Mi sem bizonyítja jobban, hogy szükség van klubunk működésére, mint az, hogy a mai napig szeretettel jönnek a foglalkozásokra, kirándulásokra. Taglétszámunk változó, de a 40 fő minden szerdán 14 órától a Mátra Művelődési Központ 3. termében, a Szivárvány teremben örömmel találkozik. Programjaink igényekhez, korunkhoz, egészségi állapotunknak megfelelően alakul. A karácsonyt együtt ünnepeljük: közös vacsorával és táncos összejövetellel. Mert táncolni nagyon szeretnek! Újévi Koncertet együtt nézzük a Színházteremben. Farsangi bál a Művelődési Közpotn csoportjaival jó kedv, hangulat garantálva. Szeretünk színházba járni, és mindent, ami korunkhoz, erőnkhöz illő. Várjuk, hogy újra minden szerdán találkozhassunk!

A klub feladata: hogy minden tagunk társaságra, barátokra találjon, hogy az évek elteltével a klubon kívül is megmaradjanak a barátok, felkeressék egymást, segítsenek betegség, bajba jutás esetén. Megoszthassák örömüket, bánatukat. Ne maradjanak egyedül, amikor szükség van segítségre.

Főbb célunk:

  • Minél több magányos embert klubtagunknak tudni, megmenteni az utolsó elkeseredéstől.
  • Minél több magányos embert megmenteni az italozástól.
  • Találják meg életük célját és értelmét.
  • Segítsünk beilleszkedni az állandóan változó társadalmunkba.
  • Értékrendszerüket, gondolkodásukat helyes, emberséges út felé vezetni.

Az a 34 év bizonyítja, hogy igen is szükség van egy ilyen típusú klub működésére. Bizakodunk, hogy jövőre megünnepelhetjük klubunk 35 éves alakulását.

Ha tetszik a program, szeretettel várjuk minden kedves érdeklődőt a klubunkba minden szerda délután 14 órától a Mátra Művelődési Központ 3-as, Szivárvány termébe Gyöngyösön.

Klubunkra legjellemzőbb a következő idézet:

„Bár messze visz az élet
Csak egy célod legyen
Segíteni mindig, mindenütt
a többi emberen”

                                                                                                         

 

Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. © 2024